Ωραιόκαστρο: Παρατάξεις και κόμματα καταδικάζουν απερίφραστα τη ρατσιστική επίθεση στην δομή ανηλίκων

Δελτίο τύπου

Η Δημοτική Παράταξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΑΝΑΤΡΟΠΗ καταδικάζει απερίφραστα τη  ρατσιστική επίθεση εναντίον των 35 περίπου ανήλικων προσφύγων στον ξενώνα της εκκλησίας της Ελλάδας στο Παλαιόκαστρο του Ωραιοκάστρου που έλαβε χώρα την 26/12/2020.

Στις 11 το βράδυ, μία ομάδα 15 άνανδρων και θρασύδειλων ρατσιστών καθοδηγούμενη από έναν 40χρονο ενήλικα και τον ανήλικο γιο του (που συνελήφθησαν) αφού παραβίασαν την πόρτα του αυλόγυρου της δομής, επιτέθηκαν με σιδερένιους λοστούς, καδρόνια αλλά και μαχαίρια σε ανήλικα προσφυγόπουλα ηλικίας από 8 έως 16 ετών με αποτέλεσμα να τραυματίσουν σοβαρά ένα πό αυτά και ελαφρότερα άλλα τρία ενώ προκάλεσαν και υλικές ζημιές στη δομή.

Τους ενημερώνουμε ότι στα σπίτια των δημοκρατικών πολιτών του Ωραιοκάστρου δεν υπάρχει χώρος για ξενοφοβία και μίσος. Απεναντίας, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων έχει δείξει εμπράκτως ότι οι αρχές και οι αξίες τους συμπεριλαμβάνουν την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Η καταδίκη ρατσιστικών επιθέσεων σε παιδιά που βρέθηκαν χωρίς τη θέληση τους μόνα και μακριά από την πατρίδα τους, είναι αυτονόητη για κάθε δημοκράτη πολίτη αυτής της χώρας. Δεν αρκεί όμως αυτό ως αντίδραση στην προχθεσινή επίθεση στη δομή φιλοξενίας καθώς η επίθεση, σε ανήλικα παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, προκαλεί αγωνία και αποτροπιασμό. Ο καθένας από εμάς οφείλει να σταθεί εμπράκτως απέναντι στη ρατσιστική και ξενοφοβική βία.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- ΑΝΑΤΡΟΠΗ καταδικάζει αυτά τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που δυσφημούν πανελλήνια το Ωραιόκαστρο, μια περιοχή που πρωτοκατοικήθηκε από κατατρεγμένους πρόσφυγες, και καλεί όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες του Ωραιοκάστρου σε εγρήγορση για μην παρουσιαστούν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα στο δήμο μας.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΞΕΝΟΦΟΦΙΑ

Το γραφείο τύπου της ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Για άλλη μια φορά στο Ωραιόκαστρο γινόμαστε μάρτυρες ντροπιαστικών ενεργειών ακραίας ρατσιστικής βίας, που στρέφονται ενάντια σε ανυπεράσπιστα παιδιά, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Παιδιά που ο πόλεμος και η φτώχεια τους στέρησαν την γονική φροντίδα. Ομάδα ενηλίκων και ανηλίκων, στην οποία σύμφωνα με τα στοιχεία συμμετείχε και συνελήφθη, ο πατέρας ενός από αυτούς, οπλισμένοι με φονικά εργαλεία , ενεργώντας οργανωμένα μέσα στη νύχτα εισέβαλαν σε Δομή, που λειτουργεί με τη φροντίδα της Εκκλησίας και επιτέθηκαν στα φιλοξενούμενα προσφυγόπουλα, βρίζοντας και ξυλοκοπώντας τα ανυπεράσπιστα παιδιά .

Η αυτονόητη καταδίκη του γεγονότος δεν αρκεί. Καλούμε το Δήμαρχο εκτός από την καταδίκη, να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ώστε να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν άμεσα μέτρα μαζικής ενημέρωσης της κοινωνίας μας περί των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων μιας ευνομούμενης πολιτείας του 21ου αιώνα απέναντι σε προσφυγόπουλα, με αυτονόητο στόχο αποτροπής και προστασίας από ανάλογες εγκληματικές ενέργειες για όλες τις Δομές φιλοξενίας προσφύγων, που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας.

Καλούμε τις αστυνομικές Αρχές να αντιδράσουν άμεσα και να κινητοποιηθούν επιτέλους στη σωστή κατεύθυνση. Καλούμε όλους τους φορείς του Ωραιοκάστρου αλλά και την καθεμιά και τον καθένα πολίτη του Ωραιοκάστρου να εκφράσουμε συντονισμένα την αντίθεσή μας σε κάθε πράξη βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας .

Πιστεύουμε πως είναι καθήκον της κοινωνίας μας όχι μόνο να καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, αλλά και να παλεύει ανυποχώρητα, ώστε να εκλείψουν στο μέλλον.

Εμείς τα μέλη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, θα επιδιώξουμε άμεσα το άνοιγμα του διαλόγου στις τοπικές κοινότητες και κυρίως στη νεολαία, για τις αξίες και το μέλλον της κοινωνίας μας.

Καμία ανοχή στο ρατσιστικό μίσος και στο σκοταδισμό. Καμιά δικαιολογία για τις εγκληματικές ενέργειες των κάθε είδους φασιστοειδών .

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 28/12/2020

ΤΟ ΓΡΑΦΕΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Με αίσθημα οργής και αγανάκτησης καταδικάζουμε την εγκληματική επίθεση σε προσφυγική δομή ανηλίκων στο Παλαιόκαστρο από ομάδα ακροδεξιών στοχείων, η οποία εισέβαλε με λοστούς και μαχαίρια στη δομή, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως προσωπικό και παιδιά. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στο προσωπικό και τα προσφυγόπουλα της δομής και απαιτούμε από τις αστυνομικές αρχές να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπαίτιους.

Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται σε μια μεγάλη λίστα ανάλογων περιστατικών σε διάφορες περιοχές και δομές της χώρας. Όσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις – τόσο η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η τωρινή της ΝΔ – αποποιούνται της κρατικής ευθύνης και μέριμνας που πρέπει να υπάρχει προκειμένου να εξασφαλιστούν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες για το διάστημα παραμονής τους στη χώρα μας, όσο ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τα ΕΕ αρνούμενοι την χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους, τόσο αυτοί θα μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, τόσο περισσότερο θα αποθρασύνονται και οι διάφορες φασιστικές ομάδες εντείνοντας και επεκτείνοντας τη δράση τους.

Φαίνεται ότι ορισμένοι, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας και οικονομικής ανέχειας του λαού θέτουν ως προτεραιότητα της ζωής τους να επιτεθούν σε κατατρεγμένους από πολέμους και φτώχεια ανήλικους πρόσφυγες, «βγάζοντας λάδι» τους πραγματικούς υπαίτιους για τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται ο λαός. Την ώρα που η κυβέρνηση τα έχει ρίξει όλα στην ατομική ευθύνη, απαντά στις ανησυχίες του λαού με όργιο καταστολής, την ώρα που δεν κρατά ούτε τα προσχήματα περικόπτοντας εν μέσω πανδημίας επιπλέον πόρους από το ήδη διαλυμένο σύστημα υγείας, παρέχει άφθονο χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και επιδίδεται σ’ ένα μπαράζ νομοσχεδίων που καθιερώνουν ουσιαστικά το δεκάωρο και τις ατέλειωτες υπερωρίες, κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι ο εχθρός είναι οι κολασμένοι απανταχού της γης, προκειμένου να βγει από το κάδρο ο πραγματικός αντίπαλος, η αντιλαϊκή πολίτική για όφελος του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις πάνε χέρι-χέρι με τους τεμενάδες στη μεγαλοεργοδοσία στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν όχι απλά το περιστατικό και τα πρόσωπα, αλλά και την πολιτική που οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα. Την πολιτική αυτή που προκαλεί κρίσεις, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, που γεννά και ανέχεται τα διάφορα φασιστικά μορφώματα και χαϊδεύει τα αυτιά ακροδεξιών και αντιδραστικών κύκλων, και στην οποία έχει διαπρέψει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.