Τα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από τον ΤΑΡ

Ένας αγωγός που φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη δείχνει ακριβώς τι είναι αυτό, που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην οικονομία της Ελλάδας

Σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, ένας αγωγός που φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη δείχνει ακριβώς τι είναι αυτό, που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην οικονομία της.

Η παραγωγή βασικών μετάλλων ήταν το αστέρι της κατά τα άλλα μέτριας ανοδικής ανάπτυξης της μεταποίησης το 2017, καθώς αυξήθηκε περισσότερο από 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία καλύπτουν την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2017. Πίσω από την αύξηση είναι η ζήτηση για σωλήνες από τον αγωγό Trans-Adriatic, ένα έργο 878 χιλιομέτρων (546 μιλίων) υπό κατασκευή από το 2016.

Ο αγωγός δείχνει πώς ακόμα και μεμονωμένα έργα μπορούν να επηρεάσουν τις μακροοικονομικές στατιστικές σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Ωστόσο η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα αν θέλει να αυξήσει τις συνολικές επενδύσεις, οι οποίες σημείωσαν αύξηση μόλις 2,6% τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους.

Αυτό το έτος θα είναι κρίσιμο για την οικονομία η οποία, αφού σταθεροποιήθηκε μετά από μια συρρίκνωση κατά 25%, πρέπει τώρα να επιτύχει ταχύτερη ανάπτυξη για να μειώσει το ποσοστό ανεργίας, που παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις, όπως ο δείκτης μεταποίησης, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν το 10% της οικονομίας, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 2008, τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Newmoney