Σάλος στην Τουρκία για το σεξιστικό σποτ που παρουσιάζει τη γυναίκα «ως δούλα και κυρά»

Αντιδράσεις προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα το βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας και δείχνει μια γυναίκα με μαντίλα να φέρνει από την κουζίνα κέικ και τσάι στον άνδρα της που κάθεται στον καναπέ και «παίζει» με το κινητό του.

«Η γυναίκα φέρνει τσάι. Η γυναίκα φέρνει κέικ. Πότε θα διαλύσουμε εντελώς αυτά τα στερεότυπα μοντέλα για τους ρόλους των φύλων; Ειδικά αυτή την εποχή. Έχουμε 2019», έγραψε η δημοσιογράφος Menekse Tokyay.

Ενόχληση για το βίντεο εξέφρασε και η βραβευμένη συγγραφέας της Τουρκίας, Ελίφ Σαφάκ, καλώντας τις γυναίκες να απορρίψουν το μήνυμα.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του μηνύματος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Diyanet, Άλι Έρμπας, δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι ανοιχτή στην κριτική.

«Αλλά είναι ενοχλητικό όταν η κριτική μετατρέπεται σε προσβολές και επιθέσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το δε φεμινιστικό γκρουπ Mor Dayanisma «πείραξε» λίγο το μήνυμα του video και έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram: «Μην κοιτάς το κινητό σου, σήκω και βάλε μόνος σου τσάι».

Την ίδια στιγμή, άλλοι χρήστες των κοινωνικών δικτύων εκφράστηκαν θετικά για το επίμαχο βίντεο.

«Αλήθεια μου άρεσε. Πρέπει να προσέχουμε ο ένας τον άλλον. Άνδρες και γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον με όλους τους τρόπους. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ένας γάμος» έγραψε χρήστης στο Twitter.

Δεν είναι το μοναδικό video από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας. Στο λογαριασμό της στο twitter έχουν ανέβει κι άλλα. Ανάμεσά τους ένα που μια οικογένεια κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού και όλοι ασχολούνται με τα κινητά τους…

Και άλλο ένα όπου μια γυναίκα με μαντήλα και μια χωρίς, κάνουν video κλήση, ενώ τα παιδιά τους παίζουν. Ενώ όμως εκείνες μιλούν, τα παιδιά ξεφεύγουν από την προσοχή τους.