Πορείες διαμαρτυρίας στα… πεζοδρόμια, προβλέπει ο νέος νόμος

Αλλαγές στον τρόπο που θα γίνονται οι διαδηλώσεις φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αλλαγές έρχονται στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι πορείες, τα συλλαλητήρια και οι διαδηλώσεις, αφού ανάλογα με τον όγκο των συγκεντρωμένων, αυτές θα γίνονται είτε στο δρόμο, είτε το πεζοδρόμιο.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια. Ουσιαστικά θα καθορίζεται πόση ώρα θα διαρκεί, ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών.

Πρόκειται για ελεγχόμενη διεξαγωγή διαδηλώσεων δεν καθορίζει μόνο αν θα γίνονται στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, στη δεξιά ή αριστερή λωρίδα ή αν θα κλείνει όλος ο δρόμος ανάλογα με τη συμμετοχή που θα υπάρχει. Θα καθορίζει ακόμα και τους δρόμους που θα κλείνουν αλλά και πόση ώρα θα διαρκεί ο αποκλεισμός του.

Για το θέμα με τις ελεγχόμενες και πάνω στο πεζοδρόμιο πορείες μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. «Οι πορείες ή οι διαδηλώσεις οι οποίες είναι μικρού όγκου θα μπορούν να περιορίζονται στον αντίστοιχο χώρο του οδοστρώματος της κάθε πόλης ή θα μπορούν να διοχετεύονται από συγκεκριμένες οδούς», είπε χαρακτηριστικά.

Συμφωνούν οι καταστηματάρχες -Στα κάγκελα οι συνδικαλιστές

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο με τους συνδικαλιστές, με τη ΓΣΕΕ να μιλάει για περιορισμό με κατεύθυνση τον αυταρχισμό και τον περιορισμό του δημοκρατικού δικαιώματος, ο οποίος αποτελεί στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους.

Πηγή: iefimerida.gr