ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2017 Η Θεατρική Ομάδα Μυγδονίας «Θεατροποινίτες» παρουσίασε την παράσταση «Μήδεια, μια παρωδία»

Η Θεατρική Ομάδα Μυγδονίας «Θεατροποινίτες» παρουσίασε την θεατρική παράσταση «Μήδεια, μια παρωδία».

Η παράσταση αποτελεί μέρος του «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2017» που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δήμος Ωραιοκάστρου και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πουλημένη σε ξένους, γοητευτική, πλανεύτρα και μάγισσα, προδομένη, εγκαταλελειμμένη, μόνη, αβοήθητη, καίγεται και αναγεννιέται από τις στάχτες της, σκοτώνει τα παιδιά της. Για ποια πρόκειται; Μα φυσικά για την… Μήδεια! Ο Μέντης Μποστατζόγλου πατώντας στο μύθο , δημιουργεί τη δική του Μήδεια στην οποία δίνει τα χαρακτηριστικά της πατρίδας μας.

Η Μήδεια εγκαταλείπει την Κολχίδα, την οικογένεια, τους συγγενής και φίλους και ακολουθώντας τον έρωτα-Ιάσονα. Φτάνει στην Ελλάδα όπου όλοι την αντιμετωπίζουν σαν ξένη, σαν βάρβαρη. Θεωρείται, λοιπόν, η πρώτη πρόσφυγας στην ιστορία. Σκοτεινή, βάρβαρη, μάγισσα, ιέρεια, μητριαρχική, απρόβλεπτη, μεθοδική, εκδικήτρια, εγκληματική, σαγηνευτική, θελκτική, αλλά και απεχθής και αποκρουστική. Έχει την ικανότητα να είναι -ξέχωρα και όλα- απατημένη, χειραφετημένη, τραγική, δυστυχισμένη, σύζυγος, γυναίκα, ερωμένη, μητέρα.

Όλες οι παραπάνω ιδιότητες συγκλίνουν σε ένα όνομα: Μήδεια, Μedea, Médée. Η Μήδεια του Ευριπίδη είναι παγκόσμια. Η Μήδεια του Μποστ είναι Ελληνίδα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Μήδεια βοήθησε τον Ιάσονα να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας και άφησε την Κολχίδα φεύγοντας μαζί του. Μετά από διάφορες περιπέτειες έφτασαν στο Βόλο. Εκεί βρίσκουμε την ηρωίδα μας στην αρχή της παράστασης. Τα όμορφα χρόνια έχουν περάσει πια. Ο Ιάσονας την απατά με διάφορες γυναίκες και λείπει συνεχώς από το παλάτι. Η Μήδεια υποφέρει μόνη της και δεν ωφελούν ούτε τα ξόρκια που κάνει ούτε τα γιατρικά. Ξαφνικά εμφανίζεται στο παλάτι μια νεαρή καλόγρια με πολύπαθο βίο. Η Μήδεια την περιθάλπει θεωρώντας ότι θα είναι καλό παράδειγμα για τους δυο γιούς της, οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια της τροφού, έχουν πάρει κακό δρόμο. Όμως, ακόμη ένας ξένος καταφθάνει στο παλάτι. Είναι ένας καλόγερος αυτή τη φορά που καιρό τριγύριζε στην περιοχή κι ο οποίος εμπιστεύεται στη Μήδεια μια προσωπική του «αδυναμία». Η ανυποψίαστη Μήδεια δέχεται στο τέλος την επίσκεψη του Ιάσονα. Τα νέα που της αποκαλύπτει την ωθούν να διαπράξει το χειρότερο έγκλημα…

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
Μήδεια: Αγγελική Πετροπούλου, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρία Λουκοβίτου, Δέσποινα Ελευθερίου
Τροφός: Θωμαή Νικολαίδου, Σοφία Λυτρίδου
Καλόγρια: Πασχαλίνα Βαγγέλα
Ψαράς: Νάνσυ Μάτη
Οιδίποδας: Κούλα Πατμανίδου
Αντιγόνη: Αθηνά Ιορδανίδου
Ευριπίδης: Γιάννης Γιάμπαστος
Καλόγερος: Γιώργος Σιδέρης
Ιάσονας: Γιώργος Γιάμπαστος
Αγγελιοφόρος: Σταύρος Κατιρτζίδης
Δημοσιογράφος: Νάνσυ Μάτη
Κρητικός:Τσολερίδης Νίκος

Χορός: Νάνσυ Μάτη, Αγγελική Πετροπούλου, Σοφία Λυτρίδου, Κούλα Πατμανίδου, Πασχαλίνα Βαγγέλα, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρία Λουκοβίτου, Ανδριανή Γκαλέτση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-διδασκαλία: Βίκυ Γρηγοριάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Καραδέμητρου
Μουσική επιμέλεια, φωτισμοί: Βίκυ Γρογοριάδου, Νίκος Πασσιάς
Σκηνικά-κοστούμια: Βίκυ Γρηγοριάδου, συνολική δημιουργία ομάδας
Δημιουργικό αφίσας: Παναγιώτης Παπαγρηγορίου
Φωτογραφίες: Φανή Χατζημωυσή, Δώρα Καπλανίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Πολιτιστικός Σύλλογος «Εν δράσει»