Οι υποχρεώσεις των δήμων-Διαχωρισμός απορριμάτων: Έξι κάδοι σε κάθε σπίτι και γειτονιά

Aποχαιρέτα τον τον κάδο σκουπιδιών που γνώριζες… Έως και έξι διαφορετικούς κάδους για την συλλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να οργανώσουν οι δήμοι προκειμένου να εφαρμόσουν τις οδηγίες μείωσης του θαψίματος σε χωματερές και αυτό μετακινεί την ευθύνη σε κάθε σπίτι που θα πρέπει να έχει ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, oι αλλαγές στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με πολλούς δήμους να έχουν μείνει πολύ πίσω στην ανακύκλωση, προκαλούν ήδη εκτεταμένες συζητήσεις. Οι συζητήσεις αυτές συχνά καταλήγουν σε διαμάχες για το πού θα γίνουν χώροι υγειονομικής ταφής καθώς κυριαρχεί το «κακό παράδειγμα» του ΧΥΤΑ Φυλής. Το ζητούμενο είναι να μην είναι απαραίτητοι τέτοιοι τεράστιοι χώροι για θάψιμο σκουπιδιών και την λύση σε αυτό δίνει μόνο ένα οργανωμένο σύστημα όπου λιγότερα υλικά μετατρέπονται σε σκουπίδια, ένα μεγάλο μέρος αυτών ανακυκλώνεται και ξαναγίνεται χρήσιμο και ένα πολύ μικρό κλάσμα καταλήγει στο χώμα.

Τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν ανακηρύξει το 2020 σε έτος ανακύκλωσης χωρίς όμως να έχουν απολύτως ξεκαθαρίσει πως θα οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα σε κάθε περιοχή. 

«Ισως χρειαστεί να έχουμε έξι διαφορετικούς κάδους. Άλλους για τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, άλλον για τα σύμμικτα, άλλον για οργανικά βιοαπόβλητα (κουζίνας-κήπου). Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί», είπε ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Ν.Χιωτάκης εννοώντας όχι μόνον την έλλειψη χώρου σε πεζοδρόμια και δρόμους αλλά και τις οργανωτικές δυσκολίες κάθε δήμου.

Ο κ.Χιωτάκης μίλησε και για αλλαγές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων που έχει «ήδη μπει στη ζωή μας χωρίς να το καταλάβουμε», αναφερόμενος στο παράδειγμα της πλαστικής σακούλας: «Έως πρότινος, παίρναμε σακούλες τζάμπα όσες θέλαμε, Ήρθε η κοινοτική οδηγία και μετά η ελληνική νομοθεσία και είπε πως η σακούλα θα έχει περιβαλλοντικό τέλος. Αμέσως ο κόσμος άλλαξε, παίρνει από το σπίτι σακούλα ή χρησιμοποιεί άλλους τρόπους. Σταμάτησε αυτή η μεγάλη κατανάλωση γιατί χρειάστηκε να πληρώσει ένα τέλος 5 λεπτών ανά σακούλα. Ήταν ένα αντικίνητρο στο να αλλάξουμε συνήθεια. Τέτοιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε πολλές. Οι πολλές συσκευασίες και κοστίζουν και έχουν περιβαλλοντικό κόστος. Μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα χύμα, όπως τις πατάτες στο σούπερ μάρκετ. Αυτό το κομμάτι της πρόληψης πρέπει να συνεχίσει και να γίνει συνήθεια σε όλους μας».

Στη συζήτηση μετείχαν αυτοδιοικητικοί όπως ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος που μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους ο δήμος του κατάφερε να αυξήσει τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται σε ποσοστά άνω του 35% ενώ ο μέσος όρος της Ελλάδας είναι κάτω του 20% και της Αττικής ακόμη χαμηλότερα. Για να το πετύχει όμως αυτό αξιοποίησε την ξεχωριστή συλλογή αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή του υπάρχουν άφθονοι διαθέσιμοι χώροι όπως επεσήμανε η αντιδήμαρχος Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα.

Για μια περισσότερη ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, μίλησε ο πρόεδρος της κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ποια ανακύκλωση θα ακολουθήσουμε; Ακούμε διάφορα και πρέπει να αποφασίσουμε. Ποιο θα είναι το σύστημα, ποιοι και πόσοι οι κάδοι; Πώς θα δούμε και την ανακύκλωση σε επίπεδο ανταμοιβής; Θα πρέπει να ανταμείβουμε μονίμως τους πολίτες για κάτι που είναι αυτονόητο; Στην Ρώμη πριν τρεις μήνες έγινε viral ένα μηχάνημα που έβαζες μπουκαλάκια νερού και στα δέκα, έπαιρνες δωρεάν ένα εισιτήριο για το μετρό. Καλό είναι αυτό και χρειάζεται αλλά δεν θα πάμε μακριά αν θα πρέπει για το αυτονόητο οι πολίτες να ανταμείβονται. Να τους βάλουμε σε μια τέτοια λογική, σιγά σιγά να έρθουν αλλά από κει και πέρα, είναι μονόδρομος να ανακυκλώνουμε», είπε ο κ.Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε με επιφύλαξη και για τον καφέ κάδο των βιοαποβλήτων: «Είναι μια καλή αρχή και είδα ότι η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε αλλά και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει για τις κλιματολογικές μας συνθήκες και το πόσο συχνά θα πρέπει να τον μαζεύουμε. Σκεφτείτε καλοκαίρι με 40 βαθμούς να αφήσουμε καφέ κάδο για πάνω από 1-2 μέρες αμάζευτο». Αναφέρθηκε και σε όσους είχαν έρθει να διαμαρτυρηθούν για την Φυλή: «Είδα έξω τους ανθρώπους να φωνάζουν. Καλό είναι αυτό αλλά το θέμα είναι να έχουμε προτάσεις ρεαλιστικές, υπάρχει και η ευθύνη των πολιτών που φωνάζουν και αντιδρούν για κάτι χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι άλλο. Υπήρχαν περιοχές σε πολύ καλό επίπεδο γιατί οι κοινωνίες εκεί δέχθηκαν να γίνουν ΧΥΤΥ, σταθμοί μεταφόρτωσης και άλλες υποδομές. Αλλού χάθηκαν χρόνια για το πολιτικό κόστος. Η Πελοπόννησος άργησε πάρα πολύ να πάρει μπροστά, το καθόλου βιώσιμο παράδειγμα του να αμπαλάρουμε σκουπίδια σήμερα το πληρώνει ακόμη, προσπαθώντας και τρέχοντας να κερδίσει χαμένο χρόνο», τόνισε ο κ.Παπαστεργίου.