Νέο δρόμο φέρνει η ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο

Νέο δρόμο, που θα εξυπηρετεί μια σειρά από περιοχές της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή του Σέιχ Σου, φέρνει η ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη δρομολογημένη βελτίωση της υφιστάμενης κεντρικής οδού (δημοπρατείται την άνοιξη με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ), αποκαθίσταται ένα μείζον ζήτημα στην προσβασιμότητα της περιοχής, που αναδείχτηκε λόγω του νοσοκομείου που είναι υπό ανέγερση.

Ο νέος δρόμος που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί έχει μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 10 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Πρόκειται για νέα χάραξη, που θα δώσει εναλλακτική διέξοδο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, κυρίως όμως θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες προσβασιμότητας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο, δεδομένου ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κυκλοφοριακών φόρτων, τους οποίους σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, ακόμη και με την προβλεπόμενη βελτίωσή του. Ο νέος δρόμος αναμένεται να είναι έτοιμος με την έναρξη λειτουργίας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, που υπολογίζεται τον Ιανουάριο του 2025.

Τα ζητήματα

Σειρά από τεχνικά ζητήματα, σχετικά με την έκταση που θα καταλάβει και τις προσβάσεις στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο, έθεσαν ήδη δήμαρχοι, βουλευτές, φορείς και εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου της πόλης.

Το νοσοκομείο έχει χωροθετηθεί στο Φίλυρο και με δεδομένη τη διασφαλισμένη χρηματοδότησή του από τη δωρεά 150 εκ. ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο υφιστάμενος σχεδιασμός δεν μπορεί να αλλάξει, όπως παραδέχονται όλοι, χωρίς να διακυβεύεται το όλο project. Εξάλλου, η σπουδαιότητα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου είναι τεράστια όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για το σύνολο της βόρειας Ελλάδας, ενώ πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δομή, με δυναμικότητα 228 κλινών και 33 κλινών ΜΕΘ.

Το ενδεχόμενο να αλλάξει η χωροθέτηση και αντί του Φιλύρου να γίνει το νοσοκομείο στο στρατόπεδο Καρατάσιου, απλώς πλέον δεν υφίσταται στην πράξη. Παρότι τα ζητήματα που εγείρονται σήμερα είχαν επισημανθεί εγκαίρως όταν αποφασιζόταν η χωροθέτηση του νοσοκομείου. Η τότε άρνηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συναινέσει στο αίτημα της κατασκευής της δομής στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, που διαθέτει και τους απαιτούμενους χώρους και επαρκείς προσβάσεις, οδήγησε στη λύση – μονόδρομο της κατασκευής στην έκταση του υπουργείου Υγείας στο Φίλυρο.

Σήμερα όμως ανακύπτουν τα προβλήματα στο συγκεκριμένο χώρο, με κυριότερα δύο. Το πρώτο προκύπτει από την απόφαση το νοσοκομείο να είναι πανεπιστημιακό, που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χώρος από το σημερινό δεσμευμένο, ώστε να φιλοξενηθούν οι πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Συνεπώς υπάρχει η πιθανότητα το νοσοκομείο τελικά να «κόβεται» στη μέση από το δρόμο! Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι ανεπαρκείς προσβάσεις στο χώρο που επιλέχτηκε.

Σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς το θέμα που δημιουργήθηκε με το χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ως πανεπιστημιακό είναι σχεδόν ανυπέρβλητο, διότι «εφόσον προχωρήσει ο υφιστάμενος σχεδιασμός, ο χώρος στον οποίο έχει σχεδιαστεί να αναπτυχθεί το νοσοκομείο δεν επαρκεί και συνεπώς θα πρέπει να γίνουν κτήρια του νοσοκομείου και απέναντι από τον κεντρικό δρόμο πρόσβασης σ’ αυτό. Δηλαδή θα έχουμε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο θα ‘κόβεται’ στη μέση από τον κεντρικό δρόμο του Φιλύρου; Θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα, ώστε είτε να αντιμετωπιστεί στον υφιστάμενο δεσμευμένο χώρο η χωρητικότητα του νοσοκομείου, είτε να δεσμευτεί επιπλέον χώρος»…

Κι αν αυτό είναι ένα αντιμετωπίσιμο ζήτημα, το θέμα των προσβάσεων στο νοσοκομείο δεν είναι καθόλου εύκολο. Αντιθέτως, ο κίνδυνος να κατασκευαστεί το νοσοκομείο (υπολογίζεται τον Ιανουάριο του 2025) και οι προσβάσεις να είναι ανεπαρκείς είναι πλέον ορατός.

Ο δρόμος που συνδέει το υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με το πολεοδομικό συγκρότημα μετά βίας εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες μετακίνησης. Με την αναμενόμενη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου, λόγω της λειτουργίας του νοσοκομείου, τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Επίσης, η περιοχή τους χειμερινούς μήνες αντιμετωπίζει προβλήματα προσβασιμότητας ακόμη και σήμερα (περίοδοι χιονόπτωσης και παγετού).

Το ζήτημα έχουν αναγνωρίσει όλοι και σήμερα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δώσει μια λύση εκπονεί μελέτη οδοποιίας για τη βελτίωση της κατάστασης των οδικών αξόνων προς το οικόπεδο του υπό κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Ήδη φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν συντάξει και αποστείλει σχετικό κοινό υπόμνημα (δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη και μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως).