Μια Αχτίδα στη Θεσσαλονίκη για τους εφήβους με αυτισμό

Το δικό της λιθαράκι στην φροντίδα και εκπαίδευση εφήβων με αυτισμό βάζει εδώ και χρόνια το Κέντρο Αυτισμού ΑΧΤΙΔΑ που βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη, στην Καλαμαριά (Κ. Καραμανλή 34Β – Α.Τρίτση 9  (έναντι δυτικής πύλης Στρατοπ. Νταλίπη).

Και αυτή την Κυριακή 15/12/2019, ώρα 11:00 – 17:00 μάς καλεί στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του με στόχο την ενίσχυσή του. «Μεταξύ άλλων θα μπορεί κανείς να βρει χειροποίητες κατασκευές και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, φτιαγμένα με πολύ μεράκι από τα παιδιά και τους φίλους τους. Έτσι νιώθουν πιο δημιουργικά και πως αυτό που έφτιαξαν έχει χρηστική σημασία», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος MSc, Υπεύθυνη προγράμματος και διοργανώτρια του Bazaar κυρία Σταυρούλα Βαρσάκη. Φυσικά στην γιορτή θα υπάρχει μουσική, αλλά και λιχουδιές.

topika_axtida3.jpg

«Τα έσοδα από το παζάρι θα διατεθούν για την γραφική ύλη και για πρώτες ύλες στα εργαστήρια που κάνουν τα παιδιά», συμπλήρωσε η κυρία Βαρσάκη.

topika_axtida2.jpg

Σημείωσε πως «σήμερα υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση για το θέμα του αυτισμού και μεγαλύτερο ερευνητικό έργο. Υπάρχει καλύτερη ενημέρωση, η διάγνωση γίνεται σε πιο μικρές ηλικίες και αυτό βοηθά πάντα. Ωστόσο οι δομές για τα αυτιστικά παιδιά είναι ελλιπείς. Και πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως κάθε αυτιστικό παιδί θέλει και μια ξεχωριστή προσέγγιση, είναι μια διαφορετική περίπτωση».

Για την ιστορία της Αχτίδας

topika_axtida.jpg

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση Β. Ελλάδας  ιδρύθηκε το 1987, με στόχο την  αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια των μελών του για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των αυτιστικών παιδιών τους και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους. Πρωταρχικό μέλημα υπήρξε η δημιουργία ενός Κέντρου Αυτισμού για την εκπαίδευση και ψυχαγωγία των παιδιών με στόχο την κοινωνική προσαρμογή τους.

Το 1989 παραχωρήθηκε επ’ αόριστον οικόπεδο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στην Καλαμαριά, όπου με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού έγινε ένα “λυόμενο” το οποίο αρχικά λειτούργησε σαν απογευματινό εντευκτήριο για παιδιά με αυτισμό  και κατόπιν σε πρωινή βάση ως Κέντρο-Ειδικό Σχολείο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Συλλόγου Αρωγής “ΑΧΤΙΔΑ”, το 2002 χτίστηκε δίπλα στο παλιό ένα νέο σύγχρονο κτίριο με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νόμου για τις ανάγκες των παιδιών. Το 2015 έγινε το Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες (αυτισμός) με νέες αίθουσες διδασκαλίας και βοηθητικούς χώρους.

axtida4.jpg

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα άτομα του Κέντρου Αυτισμού είναι:  ειδική διαπαιδαγώγηση, ψυχοθεραπεία, ψυχοκινητικές ασκήσεις, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, κολύμβηση,  μουσικοθεραπεία, αυτοεξυπηρέτηση και εκπαίδευση σε καθημερινές δραστηριότητες. Επιπλέον τακτικές “εκδρομές” στην πόλη στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης. Επίσης προσφέρονται υπηρεσίες Συμβουλευτικής Γονέων και βοήθεια σε γονείς για την αντιμετώπιση εκτάκτων προβλημάτων.

Τα έξοδα του καλύπτονται από Επιχορήγηση (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτών δωρητών καθώς και συμμετοχή των γονέων σε ετήσια βάση.

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”