Καραντίνα: Μπορεί να τελείωσε, αλλά άφησε σημάδια σε παιδιά και εφήβους

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε πάνω από 60 προϋπάρχουσες, αξιολογημένες από ομότιμους επιστήμονες σε θέματα που αφορούν την απομόνωση, τη μοναξιά και την ψυχική υγεία για νέους ηλικίας 4 ως 21 ετών, δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry).

Μία αξιοσημείωτη επισήμανση είναι ότι η διάρκεια της μοναξιάς (εγκλεισμού, καραντίνας) βαραίνει περισσότερο σε σχέση με την έντασή της όσον αφορά στους νέους και στην αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει σε αυτούς, οδηγώντας σε κατάθλιψη.

Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή σε κάποιο βαθμό κανονικότητας το συντομότερο δυνατό είναι σημαντική. Τα παιδιά λοιπόν που επιστρέφουν τώρα στο σχολείο πρέπει να ενθαρρυνθούν τόσο ως προς το παιχνίδι όσο και στο να επανασυνδεθούν με φίλους και να προσαρμοστούν μετά από αυτήν την έντονη περίοδο απομόνωσης. Υποστηρίζεται επίσης στη μελέτη ότι τα σχολεία θα πρέπει κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο να δώσουν βάρος όχι τόσο στην ακαδημαϊκή πρόοδο, αλλά στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών.