«Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»: Έγιναν… ουρητήρια εμβληματικά σημεία της πόλης

Λύση για τους δημόσιους χώρους υγιεινής ζητά η παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»

Ειδικότερα, η παράταξη προχωρά σε κάποιες επισημάνσεις και παροτρύνσεις προς τη διοίκηση του δήμου με αφορμή καταγγελίες, όπως λέει, που έγιναν σχετικά με τη συστηματική χρήση του δημόσιου χώρου, ακόμη και σε πολυσύχναστα σημεία του ιστορικού κέντρου ως χώρων δημόσιας υγιεινής, ακόμη και ενώπιον πεζών και τουριστών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Ενώ κατά τους αρχαίους χρόνους ένδειξη υψηλού πολιτισμού θεωρείται η ποιότητα του αρδευτικού – αποχετευτικού συστήματος και η ύπαρξη δημόσιων χώρων υγιεινής, η σημερινή σύγχρονη εικόνα της Θεσσαλονίκης στο θέμα των χώρων δημόσιας υγιεινής πολύ απέχει από το να θεωρείται πολιτισμένη.

Δίπλα στο εμβληματικό γλυπτό έργο του Ζογγολόπουλου, το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που το Ελληνικό κράτος τοποθέτησε σε δημόσιο χώρο….. πίσω από τα γλυπτά του κήπου των γλυπτών στην παραλία….. στο πάνω μέρος της πλατείας Αριστοτέλους που βρίσκεται σε απόλυτη γειτνίαση με τη Ρωμαϊκή αγορά….. εντός της ιστορικής αγοράς Βλάλη και σε πολλά άλλα σημεία λιγότερο ή περισσότερο προβεβλημένα, βλέπουμε καθημερινά τα ίχνη χρήσης τους ως δημόσιους χώρους υγιεινής.

Αν εξαιρέσουμε κάποιους ελάχιστους χώρους δημόσιας υγιεινής που λειτουργούν στην πόλη και αυτοί με τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας, καθαριότητας και παραβατικότητας, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη προσφέρει τις ελάχιστες συνθήκες υγιεινής, που να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών και των κατοίκων, στο δημόσιο χώρο.

Ακόμη περισσότερο δε, είναι ανύπαρκτοι οι δημόσιοι χώροι υγιεινής που μπορούν να εξυπηρετήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες.

Η καταγραφή των ιδιωτικών χώρων υγιεινής δημόσιας χρήσης για τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, ώστε με τη συνέργεια και του ιδιωτικού τομέα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο χώρων υγιεινής για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων θα έδινε μία λύση στην ευαίσθητη ομάδα των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων. Ένα δίκτυο διαβαθμισμένο και αξιολογημένο ως προς τη λειτουργικότητά τους, από τους ίδιους τους χρήστες και δημοσιευμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η πόλη, άμεσα και με ελάχιστο κόστος να γίνει έστω λιγότερο εχθρική στα άτομα με αναπηρία. Με αυτόν τον τρόπο η πόλη θα έδειχνε μία φιλικότητα προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και θα μπορούσε επακόλουθα και με άλλες σχετικές ενέργειες, σιγά σιγά να μπεί στο δίκτυο των φιλικών στα άτομα με αναπηρίες, τουριστικών πόλεων.

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε όπως γνωρίζουμε και απέμεινε μετέωρη με την αλλαγή της Διοίκησης.

Ενώ η περίοδος της πανδημίας έδωσε όλον τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και νομοθετικά εργαλεία που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν για νέο σχεδιασμό, αλλά και γρήγορη υλοποίηση των υπαρχόντων πρωτοβουλιών αλλά και νέων πολιτικών, η διοίκηση απέφυγε να κάνει βήματα μπροστά. Και αν αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια αυτήν την περίοδο της πανδημίας, τότε ποιο έχει;

Η τεχνολογία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά και σε αυτόν τον τομέα, λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και μέσα από τα εργαλεία που προβλέπει την περίοδο της πανδημίας ο νομοθέτης, αρκεί να δούμε τις λύσεις που εφάρμοστηκαν και εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η πόλη υστερεί και ζητούμε από τη Διοίκηση του Δήμου να αρχίσει να δρομολογεί μία συνολική σοβαρή λύση στο πολύ σημαντικό πρόβλημα των Δημόσιων χώρων υγιεινής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, χωρίς διακρίσεις.