Θεσσαλονίκη: Γολγοθάς η αναζήτηση σπιτιού την μετά κορωνοϊό εποχή

Στο «ψάξιμο» του κατάλληλου σπιτιού έχουν πέσει με τα μούτρα φοιτητές και όχι μόνο, μετά την μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Ο κόσμος αναζητεί κατά κύριο λόγο αξιοπρεπή σπίτια σε λογικές τιμές, μετά και τις οικονομικές αλλαγές που βιώνει καθημερινά μετά την καραντίνα.

Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις την περίοδο της καραντίνας, όπου  μερικοί  ιδιοκτήτες δεν δέχτηκαν το μειωμένο ενοίκιο κατά 40% βάσει των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, ενώ άλλοι προχώρησαν, μάλιστα και στην αύξηση του μισθώματος.

Στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους φοιτητές, η αναζήτηση οικίας σε τιμή αντίστοιχη των τετραγωνικών και της κατάστασης του σπιτιού, είναι ακόμη δυσκολότερη και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην ενοικίαση σπιτιών  περιφερειακά του κέντρου και στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης  Άγγελος Πασαλίδης, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς, περιγράφει την σημερινή κατάσταση αναφορικά με την ενοικίαση σπιτιών στη Θεσσαλονίκη και καλεί τους ιδιοκτήτες να ρίξουν τις τιμές των ενοικίων.

Πληθώρα ακινήτων μετά το τέλος των Airbnb

«Στην μετά κορωνοϊό εποχή, το μεγάλο κύμα της διαθεσιμότητας έχει προκύψει περίπου εδώ και ένα μήνα. Ξεκινάει μία έντονη διαθεσιμότητα ενώ πριν δεν είχαμε σπίτια», τονίζει ο κ. Πασαλίδης,   εξηγώντας ότι λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον η βραχυχρόνια μίσθωση, οι ιδιοκτήτες στρέφονται στην διάθεση των ακινήτων τους προς μακροχρόνια μίσθωση.

«Τα σπίτια που φαίνεται να είναι λίγο ακριβότερα είναι όλα εξαιρετικά σπίτια», σημειώνει ο κ. Πασαλίδης, διευκρινίζοντας ότι τα σπίτια που χρησιμοποιούνταν ως Airbnb και τώρα διατίθενται προς μακροχρόνια μίσθωση, είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα. «Θα σας πω ένα παράδειγμα. Υπάρχει ένα σπίτι στην Εθνικής Αμύνης είναι πολυτελώς ανακαινισμένο στα 550 ευρώ. Οι τιμές τείνουν να γίνουν αρκετά ικανοποιητικές.  θα έλεγα ότι πέφτουν. Έχουμε μία πτώση των τιμών 15% σε σπίτια σε αρκετά καλή κατάσταση», αναφέρει ο κ Πασαλίδης.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών μιλώντας για το Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης αναφέρεται στο μέσο όρο των τιμών σε δυάρια, τα οποία,  ο κόσμος θα τα βρει σε τιμές της τάξεως των 450-650 ευρώ κατά μέσο όρο. «Νομίζω ότι είναι σε πολύ ικανοποιητικά  επίπεδα οι τιμές. Και μπορούν ήδη να ξεκινήσουν να μισθώνουν οι ενδιαφερόμενοι», υπογραμμίζει ο κ. Πασαλίδης.

Αναφορικά με τα φοιτητικά σπίτια, ο κ. Πασαλίδης τονίζει ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε στούντιο κυρίως μονόχωρα, τα οποία είναι  all inclusive:  «Για παράδειγμα υπάρχει στούντιο 35 τ.μ. στην Τούμπα,  ανακαινισμένο επιπλωμένο, με 300 ευρώ. Είναι ένα καλό μίσθωμα», υπογραμμίζει ο κ. Πασαλίδης.

«Να βάλουν νερό στο κρασί τους οι ιδιοκτήτες»

«Περιμένουμε μία σημαντική διόρθωση των τιμών καθώς θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα σε αυτά εδώ τα σπίτια οπότε θα εξορθολογιστούν αυτές οι τιμές. Νομίζω ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω μείωση 15 %. Θα το δούμε μετά την ανακοίνωση των βάσεων», δηλώνει ο κ. Πασαλίδης.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης , μέσα από το ΡΘ,  απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες να ρίξουν τις τιμές των ενοικίων , για το καλό όλων. «Είναι καιρός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο  με τη πολλή μεγάλη διαθεσιμότητα που θα προκύψει σε διαμερίσματα  να χαμηλώσουν από τώρα τα μισθώματα, σε ένα λογικό μίσθωμα ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και να είναι όλοι ικανοποιημένοι,  έτσι ώστε να μην χάσουν και οι ιδιοκτήτες μισθώματα», καταλήγει ο κ. Πασαλίδης.