Θεσσαλονίκη: Βόλτα Ζέρβα στο 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιείται από χθες και έως τις 12 Ιουλίου 2020 στην παραλία του Λευκού Πύργου (Βασιλικό Θέατρο – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου – Κ. Καραμανλή) στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. 

Ο δήμαρχος σε δηλώσεις του εξέφρασε τη χαρά του που το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και φέτος, βέβαια με αποστάσεις και με όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως τόνισε.
“Ουσιαστικά βγαίνουμε από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εκδηλώσεις, χωρίς δράσεις που δίνουν ζωή και χαρά στην πόλη μας”, είπε ο δήμαρχος ευχόμενος όλα αυτά τα χαρακτηριστικά γεγονότα της πόλης, όλα αυτά τα οποία δίνουν τον τόνο στην αρχή του καλοκαιριού να συνεχιστούν και να δείξουμε την αισιοδοξία μας και για το βιβλίο και για τις εκδόσεις αλλά και για τη ζωή στην πόλη μας.

zervas-festival11_.jpg
zervas-festival12_.jpg

«Προσωπικά θυμάμαι και το πρώτο Φεστιβάλ Βιβλίου που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτόν τον θεσμό, που αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια έχει τη δική του παρουσία στην πόλη μας», είπε ενώ εξέφρασε την αγάπη του  για το βιβλίο.
Ο δήμαρχος στη διάρκεια της βόλτας του σταμάτησε στα κιόσκια και συνομίλησε με πολλούς από τους εκθέτες, ενώ έφυγε με αρκετά νέα βιβλία που θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του.

zervas-festival13_.jpg

O κ. Ζέρβας συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κ. Χαράλαμπο Μπαρμπουνάκη και άλλα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, καθώς και από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη.

zervas-festival2.jpg
zervas-festival3.jpg

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας λόγω κορωνοϊού.

Ειδικότερα τα περίπτερα φέτος είναι περίπου 80 έναντι 90 πέρυσι, ενώ συμμετέχουν 150 εκδότες. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

zervas-festival16_.jpg

Φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί θεματική εκδήλωση που θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 8/7, από 6.30 μέχρι 7.30. Η σύνδεση θα γίνεται δωρεάν στην πλατφόρμα Jitsi. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ, θα συναντηθούν μαζί με τους ποιητές και τις ποιήτριες, κι όλοι μαζί με τους και τις πολίτες/ισσες, για να θυμηθούν μέσα από στίχους δικούς του τον ποιητή που μετέτρεψε την ήττα σε ηθική νίκη, με άλλα λόγια σε Φως. Για να συμμετέχει κάποιος στη συζήτηση αρκεί να κατεβάσει δωρεάν την πλατφόρμα Jitsi και να επισκεφθεί την ιστοσελίδα http://meet.jit.si/Festival2020.Anagnostakis.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 10.000 νέοι τίτλοι και προσκεκλημένοι συγγραφείς θα υπογράφουν βιβλία τους (Δείτε το πρόγραμμα παρακάτω). Φέτος δεν θα υπάρχει λόγω των μέτρων εξέδρα για τις παράλληλες εκδηλώσεις ωστόσο θα μεταδίδονται στα μεγάφωνα οι 10λεπτες συνεντεύξεις που θα δίνουν στον fm100 οι συγγραφείς στο πλαίσιο της επίσκεψής τους.

Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου θα γίνει και διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τον αγαπημένο αυτό θεσμό της πόλης.