Θερμοκρασίες Σιβηρίας στην Ισπανία. Στους -25 ο υδράργυρος

Τα πάντα έχουν παγώσει στην Ισπανία. Η χώρα χτυπιέται σφοδρά από κύμα κακοκαιρίας με πολλές χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυμίζει περισσότερο… Σιβηρία, παρά… Ιβηρία.

Το θερμόμετρο έπεσε στους -25 και τα πάντα στη χώρα έχουν παραλύσει, ακόμη και το πιο απλό που είναι οι μετακινήσεις των πολιτών. Το οδικό και σιδηροδρομικό σύστημα έχει καταρρεύσει ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα και με την ηλεκτροδότηση.

«Η χώρα βιώνει τον χιονιά του αιώνα» αναφέρουν οι Ισπανοί μετεωρολόγοι οι οποίοι είχαν προβλέψει μεν την βαριά κακοκαιρία κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος αλλά και τη διάρκεια της.

Η κακοκαιρία που ονομάζεται «Φιλομένα» έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες Ισπανούς – κυρίως άστεγους- οι οποίοι δεν έχουν που να προφυλαχτούν. Μάλιστα στη Μαδρίτη η τοπική κυβέρνηση συνέστησε στον κόσμο να μη βγαίνει από τα σπίτια του, και οι περισσότεροι εργάζονται με τηλεργασία.

Υπάρχουν δε, περιοχές στην πρωτεύουσα στις οποίες το ρεύμα αποκαταστάθηκε ύστερα από 60 ώρες. Προβλήματα υπάρχουν και στα σούπερ μάρκετ, όπου η τροφοδοσία τους με προϊόντα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.