Εμβόλιο κορωνοϊού: Υπάρχει προστασία από την 1η δόση;

Παρά το γεγονός ότι τα ερωτήματα της προστασίας και της ασφάλειας του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχουν απαντηθεί, πολλές είναι ακόμη οι απορίες που έχουν οι πολίτες σχετικά με το εμβόλιο Covid.

Αλλά και οι ίδιοι οι επιστήμονες, παραδέχονται δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους όλες τις πληροφορίες για τη διάρκεια της ανοσίας, αλλά και τη μακροχρόνια προστασία που προσφέρει (ή δεν προσφέρει) ο εμβολιασμός.

 Στα παραπάνω ερωτήματα για την εφαρμογή του εμβολίου απαντά μιλώντας στο iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μαρία Τσολιά.

Κυρία Τσολιά, μπορεί το εμβόλιο να προσφέρει -έστω και μερική προστασία- ακόμη και από την πρώτη δόση; Πριν δηλαδή γίνει η επαναληπτική;

Ίσως να έχουν δει κάτι στις προκαταρκτικές μελέτες, ότι μπορεί να δίνει κάποια προστασία, αλλά δεν έχουμε δει οριστικά αποτελέσματα. Μπορεί και η μία δόση να δίνει κάποια προστασία. Είναι πολύ πιθανόν. Αλλά δεν ξέρουμε σίγουρα κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα.

Αν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολίου κάποιος άνθρωπος μολυνθεί και νοσήσει από τον κορωνοϊό, τι μπορεί να συμβεί;

Είναι πολύ πιθανόν και με την πρώτη δόση να έχει κάποια προστασία. Πιθανόν να περάσει ελαφρύτερα τη νόσο, όμως, δεν ξέρουμε αν και σε τι βαθμό. Πάντως να περάσει βαρύτερα δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Ότι δηλαδή μπορεί να επιδεινώνει τη νόσο, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και στις δύο δόσεις. Ίσως να έχει και κάποιου βαθμού προστασία, αλλά δεν το ξέρουμε σίγουρα.