Ελλάδα Vs Φινλανδίας: Οι διαφορές και τα αποτελέσματά τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Η Φινλανδία των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει 343 θανάτους από covid-19 και 9.379 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δηλαδή περίπου τους ίδιους θανάτους με την Ελλάδα, πάντα ηλικιωμένων και με υποκείμενο νόσημα και κάπου 7.000 λιγότερο κρούσματα.

Η ύφεση της φινλανδικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 ήταν της τάξης του 3,2%, ενώ της Ελλάδας ήταν 15%, ένα ποσοστό το οποίο προστέθηκε στο 23% της ύφεσης των ετών 2010-2019. 

Στην Φινλανδία έκαναν ένα χαλαρό lockdown για λίγες εβδομάδες. Προκειμένου να αποφύγει την καραντίνα, η Φινλανδία εφάρμοσε τα αυστηρότερα κριτήρια στην Ευρώπη για τους εισερχόμενους  από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα τα σύνορα ήταν ουσιαστικά ανοικτά για τους παράνομους μετανάστες.

Τα αποτελέσματα τα είδαμε στην Μόρια, στο Σχιστό, στην Ριτσώνα, στον Έβρο κλπ.

Από την άλλη, για να μετριαστεί το πλήγμα στην οικονομία, στην Φινλανδία τα καταστήματα και οι δημόσιες συγκοινωνίες παρέμειναν ανοιχτά και χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στην Φινλανδία αυξήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η ικανότητα της χώρας στην ιχνηλάτηση των επαφών. Το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την ανάλυση των στοιχείων και τον εντοπισμό των υποψήφιων ασθενών υπερδιπλασιάστηκε, ενώ η σχετική εφαρμογή ιχνηλάτησης χρησιμοποιείται από περίπου τα 2/5 του πληθυσμού. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε τεστ ανίχνευσης κορονωϊού.

Στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο θα έχει στην καλύτερη περίπτωση 10% ύφεση και στην χειρότερη 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Στην Φινλανδία ή θα την μηδενίσουν ή θα είναι πολύ κοντά στον μηδενισμό της.