Δεκαπλάσιες οι απολαβές των Ελλήνων ποδοσφαιριστών σε σχέση με αυτές των πολιτών

Τα στοιχεία της έρευνας της FIFpro (Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Παικτών με έδρα την Ολλανδία), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα

Δέκα φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο Ελληνα πολίτη βγάζουν οι ποδοσφαιριστές της Super League 1, σύμφωνα με έρευνα της FIFPro. Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Παικτών , σε έρευνα που παρουσίασε, στην οποία συνέδραμε και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το 45% των ποδοσφαιριστών στον κόσμο, κερδίζουν λιγότερα από 934 ευρώ τον μήνα, ενώ το ποσοστό εκείνων που έχουν υψηλότατες αμοιβές αγγίζει το 2%.

Τα στοιχεία της έρευνας προήλθαν από τις απολαβές 13.876 ποδοσφαιριστών σε 87 πρωταθλήματα 54 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όσον αφορά τη χώρα μας, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τους πολίτες και της Global Sports Salaries 2018 για τους μισθούς των ποδοσφαιριστών, εκείνοι της της Super League έχουν απολαβές 10,31 φορές μεγαλύτερες από αυτές των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός στην Super League είναι 146.520 ευρώ, και 15.780 ευρώ για τους πολίτες. Στην έρευνα της FIFPro στην Ελλάδα, το 31,5% όσων πήρανε μέρος ανέφερε πως οι απολαβές του είναι κάτω από τα 934 ευρώ, αναφέροντας ότι μετά την οικονομική κρίση, ο μισθός των ποδοσφαιριστών έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%.