Ασφαλιστικό: Τέλος η “13η σύνταξη”

881634

Έξι αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνει το 2020 το νέο νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. Παράλληλα, το 2020 θα είναι έτος αναδρομικών, καθώς μέσα στον Ιανουάριο αρχίζει στο ΣτΕ η πιλοτική δίκη για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Οι αλλαγές που θα φέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορούν σε αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν από 33 έτη ασφάλισης και πάνω, αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του τρίτου Μνημονίου, στο νέο σύστημα εισφορώνμ στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων στη θέση της «13ης σύνταξης» και στη μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προσδιόρισε στα 99,5 ευρώ τη μέση αύξηση που θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες είχαν υποστεί περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (αφορά συνταξιούχους που είχαν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ). Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν 33 χρόνια ασφάλισης και άνω. Οι αυξήσεις αυτές, θα προέλθουν μέσω της αύξησης του σημερινού ποσοστού αναπλήρωσης για την κατηγορία των συνταξιούχων με πολλά χρόνια εργασίας.

Οι επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση, με το νέο καθεστώς θα καταβάλλουν μια εισφορά. Επίσης αλλαγές έρχονται από το νέο έτος και στις ασφαλιστικές εισφορές όσων αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είναι παράλληλα μισθωτοί αλλά και για όσους αμείβονται με απόδειξης δαπάνης από το 2020. Ειδικότερα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με μπλοκάκι όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί. Συνεπώς όσοι είναι μισθωτοί σε μια επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι θα πληρώσουν το 2020 εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόληση τους, εφόσον αυτές υπερβαίνουν την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ. Για τους αγρότες το κατώτατο ύψος εισφορά ανέρχεται σε 119 ευρώ τον μήνα.

Μειώνεται το ύψος της ποινής που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Σήμερα για τους συνταξιούχους που εργάζονται η σύνταξη μειώνεται κατά 60% , ενώ με τον νέο νόμο το ποσοστό της μείωσης θα κυμαίνεται στο 30% -32% δίνοντας έτσι ένα ισχυρό κίνητρο για εργασία σε όσους συνταξιοδοτούνται.