Ας προσπαθήσουμε να δούμε συνοπτικά τους πρώτους μήνες της διοίκησης Τσακίρη [1ο ΜΕΡΟΣ]

Πέρασαν κιόλας τέσσερις μήνες και κάτι, διοίκησης Τσακίρη στο Δήμο Ωραιοκάστρου, και ας προσπαθήσουμε να δούμε, συνοπτικά τι ακριβώς έγινε σ΄ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των 130 ημερών, όντας Δήμαρχος του Δήμου Ωραιοκάστρου.

1) Οι δημοτικές ενότητες του Δήμου, Καλλιθέα και Μυγδονία, έχουμε μια υποβάθμιση έως και αγνόηση ύπαρξης τους ακόμη. Να αναφέρουμε πως παράπονα εκφράστηκαν από γονείς και μαθητές, του δημοτικού σχολείου Πενταλόφου όταν η θερμοκρασία είχε πέσει πολύ χαμηλά. Αιτία των παραπόνων ήταν η ελλιπής ή ακόμα και η παντελής έλλειψη θέρμανσης, αφού το δημοτικό σχολείο ξέμεινε από πετρέλαιο και τα παιδιά ξεκίνησαν τα μαθήματα μετά τις γιορτές, σε κρύες αίθουσες, κάτι που οδήγησε στην σκέψη αρκετούς γονείς στο να πάρουν τα παιδιά τους. Αυτό συγκαταλέγεται στα ”θετικά” του προέδρου της Αβάθμιας, Ευάγγελου Χατζηαντωνίου, μια και οι γιορτές είναι μια δύσκολη περίοδος γι αυτόν.

Προβλήματα έργων υποδομής (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση), λειτουργίας σχολείων,αλλά και καθαριότητας. Παραδείγματα πολλά π.χ. ο Περιφερειακός Πενταλόφου με τα ανύπαρκτα έργα σήμανσης. Δρόμος καρμανιόλα που από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα είναι και η οδική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα χωριά της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας του δήμου Ωραιοκάστρου μέσω της ΠΕΟ Θεσσαλονικης –Κιλκίς. Ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες εδώ και καιρό αλλά οι αρμόδιοι της περιφέρειας και του δήμου εκ του αποτελέσματος φαίνεται, δεκάρα να μην δίνουν για το θέμα αυτό.

Και το λέμε αυτό γιατί πολλοί θα τρέξουν να υποστηρίξουν την άποψη ότι οι παραπάνω δρομοι δεν είναι αρμοδιότητας των υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου. Τους απαντάμε με μία ανακοίνωση του Δήμου για ένα κομμάτι οδοποιίας με πολλά προβλήματα, στο Δ.Δ. Ωραιοκάστρου, και συγκεκριμένα στο τμήμα της οδού Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου, αρμοδιότητος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λίγο πιο πάνω από το ΙCBS, όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξαν την περιοχή, λόγω των βουλωμένων φρεατίων της ΠΚΜ.

‘Ελεγε η ανακοίνωση της διοίκησης Τσακίρη : ”Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη προβλημάτων στην οδό Θεσσαλονίκης, ειδικό όχημα του δήμου Ωραιοκάστρου έσπευσε στο σημείο, προχωρώντας στην απομάκρυνση των υδάτων”. Εύλογη λοιπόν η απορία μας, πιστεύουμε, για τους δρόμους των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων Καλλιθέας και Μυγδονίας, ένα αντίστοιχο τεχνικό κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου δεν μπορεί να καταγράψει τις όποιες κακοτεχνίες, ελλείψεις ή φθορές της οδοποιίας και να προχωρήσει ταχύτατα σε ενέργειες για επιδιόρθωση της οδοποιίας με υπομνήματα στους καθ΄ ύλη υπευθύνους; 

2) Επισκέφθηκε πριν ακόμη αναλάβει 29/08/2019, νέος δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Τσακίρης τον νέο υφυπουργό Εσωτερικών κ.Θοδωρή Λιβάνιο και συζήτησαν μια σειρά προβλημάτων του Ωραιοκάστρου με κορυφαίο αυτό που έχει να κάνει με το πρόβλημα με το νερό στην περιοχή της Μυγδονίας. Υπήρξε κάποια εξέλιξη επι του θέματος αυτού πέραν των ενεργειών που είχαν γίνει για υδροδότηση της Μυγδονίας, από την απερχόμενη διοίκηση Γαβότση και με την λύση που πρότεινε η διοίκηση εκείνη;

3) Στις 10/09/2019, δέκα ημέρες αφότου ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, υπέγραψε σύμβαση για το έργο κατασκευής του 2ου δημοτικού σχολείου Παλαιοκάστρου, που είναι προϋπολογισμού 3.070.000 ευρώ κι έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020». Το έργο αυτό που ξεκίνησε 10 (δέκα) ημέρες μετά την ορκωμοσία του θεωρείται έργο της απερχόμενης διοίκησης. Και το λέμε αυτό, διότι κατά την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, χωρίς καν να αναφερθεί στον προηγούμενο  δήμαρχο, είχε δηλώσει : «Τα ευαίσθητα ζητήματα της σχολικής στέγης βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Στις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών απαντούμε με έργα και παρεμβάσεις, που ως στόχο έχουν τη διαμόρφωση σύγχρονων και ελκυστικών σχολείων, τα οποία θα ανταποκρίνονται στους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει στον τομέα της εκπαίδευσης».

4) Στο ζήτημα της κάλυψης των αυξημένων λειτουργικών αναγκών που έχουν προκύψει για τα νηπιαγωγεία όλου του Δήμου Ωραιοκάστρου και ιδιαίτερα στο 3ο νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, έπειτα από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ποια ακριβώς είναι η κατεύθυνση ενεργειών της διοίκησης Τσακίρη πέραν της αποδοχής ενός οικίσκου που διέθεσε το Υπουργείο στο Δήμο (σημειώνουμε πως το υπουργείο ήταν διατεθειμένο, πίεζε να διαθέσει και άλλους τέτοιους οικίσκους);

Η διοίκηση Γαβότση είχε απορρίψει τη λύση αυτή, έστω και προσωρινά, τη λύση δηλαδή των προκάτ εκπαιδευτικών αιθουσών για τη στέγαση νηπίων και ζητούσε επιτακτικά την χορήγηση κτιρίων στην περιοχή της ΄΄Παιδόπολης΄΄. Είχε μάλιστα στείλει και σχετικά υπομνήματα στο αρμόδιο υπουργείο από το 2017 και ασκούσε πιέσεις για παραχώρηση κατά χρήση συγκεκριμένων οικίσκων για τη χρήση αυτή . Έκτοτε στο θέμα των νηπιαγωγείων ποιες νέες ενέργειες έγιναν , πέραν των ενεργειών που έγιναν από τη τότε διοίκηση Γαβότση. Ο δε Χατζηαντωνίου, ‘απών΄΄για μια ακόμα φορά.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες νέες ενέργειες από τη διοίκηση Τσακίρη, που μπορούν να ανακοινωθούν, για λύση του προβλήματος αυτού με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης ή για παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων που ζητήθηκαν ήδη από το 2017,από τα αρμόδια Υπουργεία, στο χώρο της ΄΄Παιδόπολης΄΄ στο Ωραιόκαστρο; Ή έστω μπορεί να μας πει η διοίκηση Τσακίρη ποιος είναι ο δικός της σχεδιασμός στο θέμα των νηπιαγωγείων ; Θα επαναπαυθεί στις ενέργειες του εκάστοτε Υπουργείου για παραχώρηση προκάτ οικίσκων και μόνο για πυροσβεστικές λύσεις της στιγμής;

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ 3ο ΜΕΡΟΣ