ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:Η ομιλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση- Απολογισμός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής

Η ομιλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων 2014-2016 της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου

Κυρίες και κύριοι,

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου, τη διοίκηση του οποίου μας εμπιστευτήκατε στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014.

Θεωρούμε λοιπόν επιβεβλημένη την επικοινωνία μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για το έργο που επιτελέσαμε, να μοιραστούμε μαζί σας σκέψεις και απόψεις και παράλληλα να σας παρουσιάσουμε τον προγραμματισμό των δράσεών μας για την επόμενη περίοδο.

Είμαι περήφανος που ηγούμαι μιας συλλογικής προσπάθειας στελεχών που προέρχονται από τις τρεις δημοτικές ενότητες, με γνώση, εμπειρίες και μεράκι για προσφορά προς το σύνολο των πολιτών.

Ενωμένοι όπως πάντα, αποφασισμένοι όσο ποτέ, παρουσιαζόμαστε σήμερα μπροστά σας για να κάνουμε τον απολογισμό των τριών χρόνων της διοίκησής μας και εσείς είσαστε οι μόνοι που μπορείτε να μας κρίνετε και μάλιστα με αυστηρότητα. Εξάλλου, στόχος δεν είναι να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι για την τοπική κοινωνία.

Αγαπητοί συνδημότες,
τότε δεσμευτήκαμε ο δήμος Ωραιοκάστρου να γίνει ξανά ανθρώπινος, λειτουργικός, φιλικός και σύγχρονος για τους κατοίκους μας.

Ένας δήμος που «διψούσε» να δει ξανά έργα που θα τον βγάλουν από τη μιζέρια.

Δίχως να χάσουμε λεπτό, σηκώσαμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά, ώστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας.

Δίχως γκρίνιες και μεμψιμοιρίες για τα πιο δύσκολα οικονομικά χρόνια, που βίωσε ποτέ ο δήμος, φροντίσαμε να κάνουμε έργο για εσάς κάνοντας ταυτόχρονα μεγάλες προσπάθειες να τον νοικοκυρέψουμε.

Εργαζόμαστε με όλους και διεκδικούμε από όλους, ώστε να εξασφαλίσουμε πόρους για το καλό του τόπου μας.

Δεν έχουμε αγκυλώσεις, ούτε βλέπουμε παντού εχθρούς και μέρα με τη μέρα νοικοκυρεύουμε τον δήμο μας.

Ο δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων αποτελεί μια σημαντική στιγμή για έναν δήμαρχο γιατί έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις των προηγούμενων χρόνων.

Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας της δημοτικής μας αρχής. Είναι η στιγμή της δημόσιας λογοδοσίας των όσων πράξαμε από το τιμόνι της διοίκησης του δήμου μας με ευθύνη, αλήθεια και αυτοκριτική.

Αυτή την αποστολή μας ανέθεσαν οι δημότες και η εμπιστοσύνη τους είναι συμβόλαιο συνέπειας, την οποία τηρούμε και εξακολουθούμε να υπηρετούμε χωρίς διαχωρισμούς, με ήθος, με διαφάνεια, με δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα όχι για τις επόμενες εκλογές αλλά για τις επόμενες γενιές.

Οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου μας δεν ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε, στη μεγάλη πρόκληση της ενοποίησης του δήμου Ωραιοκάστρου (οι τρεις πρώην καποδιστριακοί δήμου να γίνουν ένας ουσιαστικά και όχι διοικητικά). Για την ακρίβεια δεν προσαρμόστηκαν ποτέ στα νέα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν από τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους.

Εμείς ως διοίκηση χτίσαμε σε ό,τι καλό βρήκαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες αλλά και δημιουργώντας νέες υποδομές.

Δεν έχουμε την ανάγκη του ετεροπροσδιορισμού και της στείρας πολιτικής αντιδικίας.
Όμως πρέπει να αναφερθούμε σε ορισμένους ελλειμματικούς τομείς δράσης της προηγούμενης διοίκησης που δημιούργησαν προβλήματα και δυσκολίες στη δική μας διοίκηση τα πρώτα χρόνια ανάληψης των καθηκόντων μας. Για το λόγο αυτό τα δύο πρώτα χρόνια αναλωθήκαμε στην επίλυση προβλημάτων που κληρονομήσαμε. Αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη στη δημιουργία έργου.

Αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου μας εν μέσω έντονης οικονομικής ύφεσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον. Μάλιστα, οι επιπτώσεις από τις ελλειμματικές προηγούμενες διοικήσεις και κυρίως των δημοτικών επιχειρήσεων (για λόγους ευνόητους) είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες.

Αναφέρω ενδεικτικά μερικές:
• Μείωση εσόδων με ευθύνη των διοικήσεων. Η μείωση των δημοτικών τελών το 2011 δημιούργησε στα τέλη του 2016 ένα σωρευτικό έλλειμμα στον τομέα της καθαριότητας της τάξεως του 1.500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, καμία ενέργεια για είσπραξη αυτών που δικαιούται ο δήμος.
• Κανένας έλεγχος δαπανών.
• Κατασπατάληση πόρων σε δράσεις και έργα χωρίς καμία προστιθέμενη αξία και ανταποδοτικότητα.
• Ο τομέας της καθαριότητας υπολειτουργούσε (αναφορά σε απορριμματοφόρα).
• Ο δημόσιος χώρος είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
• Ίδια εικόνα εγκατάλειψης συναντήσαμε και στον κρίσιμο τομέα της παιδείας.
• Κοινωνική μέριμνα, κοινωνική αλληλεγγύη και πολιτισμός. Αντίστοιχες δράσεις δεν υπήρξαν από τις προηγούμενες παρατάξεις που άσκησαν διοίκηση στον τόπο μας.
• Απουσία αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να συμβασιοποιηθούν έργα από ίδια διαθέσιμα. Το γεγονός αυτό έδεσε τα χέρια της επόμενης διοίκησης καθώς ο δήμος δεν διέθετε καμία ρευστότητα άρα και καμία δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του βραχυπρόθεσμα. (πλην εξαιρέσεων βλ. ΔΕΥΑΩ)

H Αυτοδιοίκηση και κοινωνία βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της χειρότερης οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης αξιών που γνώρισε η μεταπολεμική Ελλάδα. Ο δήμος μας όπως και οι άλλοι δήμοι υφίσταται ήδη τις συνέπειες της κρίσης με τη μείωση των πόρων.

Σε αυτή τη συγκυρία ένας δήμος και μια δημοτική αρχή είναι ο πιο κοντινός θεσμός και οικείος θεσμός για τον μέσο δημότη που αναζητά ένα στήριγμα για να δώσει λύση στα καθημερινά του προβλήματα και σε αυτόν προσβλέπει για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής του. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος.

Επιχειρώντας λοιπόν να εξειδικεύσω την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να αναφερθώ στους πλέον καίριους τομείς δράσης του δήμου οι οποίοι ήταν και οι βασικές προτεραιότητες όπως τις είχαμε καταθέσει και προεκλογικά στο δημόσιο διάλογο.

Αναλογιζόμενος την κρίση που βιώνουμε, τη δαιδαλώδη νομοθεσία, τη γραφειοκρατία και την πολύ σημαντική έλλειψη πόρων, νιώθω ως ένα βαθμό ικανοποιημένος για τα όσα πετύχαμε τα τρία αυτά χρόνια.

Με ακεραιότητα, διαφάνεια, σκληρή δουλειά και με αντίπαλο τα προβλήματα και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, πετύχαμε να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου και να επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα που χρόνιζαν.

Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Δε φοβόμαστε την εποικοδομητική κριτική σας αλλά αντίθετα την επιζητούμε, γιατί χάρη σε αυτή διορθώνουμε τα ακούσια λάθη και τις παραλείψεις μας. Επιζητούμε επίσης τη συνεργασία σας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, γιατί στο διάστημα που πέρασε, ο καθένας στον τομέα του εργάστηκε σκληρά, δίνοντας έναν πραγματικά καθημερινό αγώνα, σε μία δύσκολη συγκυρία προκειμένου, να δώσουμε προοπτική στον Δήμο μας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και τα Μέλη των νομικών προσώπων και των επιτροπών, τους Συμβούλους και τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και τα μέλη των τοπικών Συμβουλίων, για την συνεισφορά τους, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου για την εργατικότητα που επιδεικνύουν.

Κλείνοντας τον απολογισμό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και στο μέλλον θα εργαστούμε εντατικά με συνέπεια και οραματική πολιτική για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στην προοπτική του τόπου μας.

Το έργο μας αυτό θα αποτελέσει και το συμβόλαιο τιμής, βάσει του οποίου θα προχωρήσουμε μαζί και για τα επόμενα χρόνια 2019-2024.
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και με αυτό το πνεύμα θα παλέψουμε και στο υπόλοιπο της θητείας μας.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την κατανόησή σας.

Αστέριος Γαβότσης

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Απολογισμός Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ωραιοκάστρου 2014-2016

Στο συνολικό έργο που πραγματοποιήθηκε στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης.

Όπως τόνισε ο κ. Γαβότσης, κατά την έναρξη της δημοτικής περιόδου δεν υπήρχε λογιστική τακτοποίηση και οι οφειλές προς τους προμηθευτές ανέρχονταν στις 650.000,00 ευρώ με ετήσια κρατική επιχορήγηση 280.000,00 ευρώ. Το πρώτο 9μηνο έκλεισαν οι απολογισμοί των ετών 2012, 2013 και 2014, τέθηκε μια ορθή σειρά λογιστικής παρακολούθησης της σχολικής επιτροπής και πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις έργων στις σχολικές μονάδες όπως αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [κατασκευή του αύλειου χώρου- αγορά εξοπλισμού]
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [κατασκευή διαχωριστικού με κάγκελα- αγορά διαδραστικού πίνακα σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων]
3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [ολικό βάψιμο-επισκευή τουαλετών- τοποθέτηση εξωτερικής επικοινωνίας εισόδου- αντικατάσταση μονάδας θέρμανσης λόγω καταστροφής από παγετό]
4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών-ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού υλικού, αγορά κουρτινών και κουρτινόξυλων]
6ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου-ολικό βάψιμο-κατασκευή υποστέγου στην είσοδο- αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος]
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ [βάψιμο εξωτερικών-εσωτερικών χώρων]
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ [αποκατάσταση – επισκευή της στέγης του σχολείου –αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος ]
3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ [σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου -υπόστεγο στις κερκίδες- αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος]
4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ [κατασκευές στον αύλειο χώρο- εσωτερικό βάψιμο σχολείου- αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιχνιδιών]
5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ [βάψιμο-βελτίωση ηχητικών και φωτισμού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων- αγορά 11 ηλεκτρονικών υπολογιστών]
ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [κατασκευή του αύλειου χώρου-κατασκευή διαχωριστικού για ανάπτυξη τμήματος]
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ [σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου –κατασκευή υποστέγου και προστατευτικού χωρίσματος]
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ [βάψιμο- κατασκευή υποστέγου- τοποθέτηση θέρμανσης στην αίθουσα προκάτ]
ΛΗΤΗ
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [κατασκευή αύλειου χώρου-μόνωση στην αίθουσα ύπνου-εσωτερικό και εξωτερικό βάψιμο]
ΔΗΜΟΤΙΚΟ [βάψιμο-επίστρωση του αύλειου χώρου με τάπητα –κατασκευή εξωτερικής πόρτας και διαχωριστικού]
ΔΡΥΜΟΣ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [τοποθέτηση wi-fi –κάγκελα-κατασκευή παιδικών τουαλετών- κάγκελα- βάψιμο]
ΔΗΜΟΤΙΚΟ [αγορά φωτοτυπικού-κατασκευή φρεατίων για τη συγκέντρωση και απορροή ομβρίων υδάτων από το υπόγειο- βάψιμο όλου του σχολείου σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων]
ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ
1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [βάψιμο]
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [βάψιμο]
ΔΗΜΟΤΙΚΟ [αγορά φωτοτυπικού-κατασκευή αιθουσών- βάψιμο στο εσωτερικό και εξωτερικό του σχολείου- αγορά εξωτερικού προστατευτικού κάγκελου]
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [βάψιμο αιθουσών]
ΔΗΜΟΤΙΚΟ [κατασκευή φρεατίων-κατασκευή λούκια για τη συγκέντρωση υδάτων- επισκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης]
ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [κατασκευή προστατευτικού χωρίσματος]
ΔΗΜΟΤΙΚΟ [επισκευή της στέγης του σχολείου και του λεβητοστασίου-βάψιμο όλου του σχολείου]
ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ [επισκευή της στέγης]
ΜΟΝΟΛΟΦΟΣ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ [τοποθέτηση παιδικών τουαλετών- αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος]

Να σημειωθεί ότι υπήρξε πλήρη κάλυψη με αναλώσιμα-γραφική ύλη και εκπαιδευτικό υλικό σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Απολογισμός Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ωραιοκάστρου 2014-2016

Στο συνολικό έργο που πραγματοποιήθηκε στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης.

Συγκεκριμένα κατά τα έτη 2014-2016 πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:

1. Αλλαγή λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
2. Κατασκευή στέγης στα σχολεία: 1ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου-γυμνάσιο Καλλιθέας-λύκειο Καλλιθέας-2ο λύκειο Ωραιοκάστρου-3ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
3. Ελαιοχρωματισμοί στο 1ο, 2ο, 3ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου και το ΓΕΛ Καλλιθέας
4. Κατασκευή σκέπαστρου και στέγης στις εισόδους στο 1ο γυμνάσιο και 2ο λύκειο Ωραιοκάστρου
5. Κατασκευή ράμπας στο 2ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
6. Κατασκευή πλακόστρωτου στο γυμνάσιο Καλλιθέας
7. Φωτισμός στα γήπεδα μπάσκετ στις αυλές του 1ου λυκείου και 1ου γυμνασίου Ωραιοκάστρου
8. Αλλαγή των κουφωμάτων στον 1ο όροφο του 1ου γυμνασίου Ωραιοκάστρου
9. Κάλυψη αναγκών θέρμανσης στη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων
10. Ανακαίνιση στα δίκτυα υπολογιστών – αγορά προτζέκτορων
11. Τοποθέτηση προγραμματιζόμενων θερμοστατών στις σχολικές μονάδες, με τη χρήση των οποίων περιορίστηκε κάτω από 50% η σπατάλη στη θέρμανση
12. Εσωτερικοί και εξωτερικοί ελαιοχρωματισμοί όλων των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του κάθε σχολείου
13. Αποκατάσταση τοίχων – περιφράξεων και κάγκελων
14. Περιμετρικός φωτισμός των σχολικών μονάδων
15. Τακτικές απεντομώσεις και μυοκτονίες και αναγόμωση πυροσβεστήρων
16. Κατασκευή σκεπής στο γυμνάσιο και λύκειο Καλλιθέας, στο 1ο και 3ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου – μισή σκεπή στο γυμνάσιο Δρυμού
17. Πλακόστρωση της αυλής του γυμνασίου Καλλιθέας
18. Κατασκευή αιθουσών διδασκαλίας σχεδόν σε όλα τα σχολεία
19. Διαμόρφωση εισόδου στο 1ου γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
20. Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων στον 1ο όροφο του 1ου γυμνασίου Ωραιοκάστρου
21. Φωτισμός γηπέδων μπάσκετ του 1ου λυκείου και ενεργοποιήθηκε ο φωτισμός στο 2ο λύκειο Ωραιοκάστρου
22. Τοποθέτηση έγχρωμων εκτυπωτών σχεδόν σε όλα τα όλα τα σχολεία
23. Οργάνωση όλων των κυλικείων όπου κάθε κυλικειάρχης ξέρει τι οφειλές έχει και σε περίπτωση μη πληρωμής οδηγείται σε έξωση

Στους στόχους της διοίκησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι μεταξύ άλλων η εξόφληση των υπολοίπων χρεών, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, η αλλαγή όλων των λαμπτήρων σε LED, η αλλαγή υαλοπετασμάτων σε ενεργειακά, η κατασκευή τουαλέτας για ΑΜεΑ στο 3ο γυμνάσιο καθώς επίσης η κατασκευή τουαλέτας στο υπόγειο του 3ου γυμνασίου.