Αγορά ακινήτων: Ζήτηση για logistics centers – Deal στη Θεσσαλονίκη

Ζήτηση και για σύγχρονους χώρους γραφείων στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία 2-3 χρόνια στη χώρα μας για τουριστικά και εμπορικά ακίνητα, για logistics center και για άλλους κλάδους του real estate. Ξένοι επενδυτές επενδύουν προσεκτικά και στοχευμένα στην ελληνική αγορά, βλέποντας τους κλάδους και τις περιοχές που γνωρίζουν ανάπτυξη. Παράλληλα, υπάρχει βελτίωση στην αξία των ακινήτων, οι τιμές των οποίων είχαν πέσει πολύ στη διάρκεια της κρίσης, με αποκορύφωμα την τριετία 2012-2014. Εκτός από ξένα funds και εγχώρια funds επενδύουν σε σημαντικά ακίνητα σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον ειδικά για τα λεγόμενα prime properties.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις στελεχών του ομίλου εταιριών ΑΤΡΙΑ, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά ακινήτων.

Τις εξελίξεις και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά ακινήτων ανέλυσαν χθες η διοίκηση των εταιριών Άτρια Υπηρεσίες Ακινήτων και Αξίες μαζί με τα διευθυντικά στελέχη τους, σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, από την Άτρια παρευρέθηκαν οι κ.κ. Γιάννης Περρωτής (Διευθύνων Σύμβουλος), Νάσος Περρωτής (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος), Δημήτρης Τζιβράς (Διευθυντής Γραφείου Θεσσαλονίκης), ενώ αντίστοιχα από τις Αξίες οι κ.κ. Νίκος Χατζητσόλης (Διευθύνων Σύμβουλος) και Γιώργος Γκόγκος (Διευθυντής Γραφείου Θεσσαλονίκης).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Άτρια, Γιάννης Περρωτής, ανέφερε ότι προ κρίσης η εκτίμηση ήταν ότι η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα προσέγγιζε τα 3 τρις ευρώ και τα χρόνια της κρίσης έχασε συνολικά το 75-80%. «Χάθηκε» δηλαδή από την  αγορά ακινήτων περίπου 2,3 τρις. Η αγορά όπως είπε, «έπιασε πάτο» το 2013. Ένα πρώτο μικρό ανοδικό γύρισμα πήγε να γίνει το 2014, ωστόσο σημειώθηκε νέα πτώση. Η ανάκαμψη άρχισε να φαίνεται, λίγο πιο ορατά από το 2016 και σήμερα η αξία της κινείται κοντά στο 1,5 τρις. Ευρώ, στο 50% της αρχής της κρίσης, εκτίμησε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, επισημάνθηκε ότι ακολουθεί την Αθήνα σε κάποιους τομείς. Στην πρωτεύουσα μπήκαν πολλοί Ισραηλινοί επενδυτές τα τελευταία χρόνια αλλά και Κινέζοι και αμερικάνικες εταιρίες ενώ αναπτύχθηκαν και νέες δραστηριότητες. Αλλά και η Θεσσαλονίκη αρχίζει να επηρεάζεται από τις νέες τάσεις.

Οι αλλαγές και οι νέες τάσεις

Όπως αναφέρθηκε, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως επενδύουν στο e-commerce και στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρονται να αποκτήσουν χώρους αποθήκευσης και logistics centers σε νευραλγικά σημεία που θα τους είναι χρήσιμα για διακίνηση εμπορευμάτων.

Όπως αναφέρθηκε η Βlackstone, ένα από τα μεγαλύτερα fund επενδύσεων σε ακίνητα, εξαγόρασε το logistic center της Kuehne Nagel στη Σίνδο. Το deal διαχειρίστηκε η CBRE, κορυφαία εταιρία παγκόσμια στην παροχή συμβουλευτικών και εκτιμητικών υπηρεσιών ακινήτων -στο παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της οποίας ανήκουν οι Άτρια και Αξίες- και αφορούσε την εξαγορά Logistic centers και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Η Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών για αγορές και ενοικιάσεις αποθηκευτικών χώρων και γραφείων και λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αλλά και λόγω των τιμών. Αναφέρθηκε ακόμη ότι σήμερα στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου ανενεργό είναι περίπου το 25-30% των χώρων.

Η ζήτηση για μίσθωση αποθηκευτικών χώρων έχει αυξήσει τις τιμές, στη Θεσσαλονίκη, στα 2,8-3 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Σχετικά με την άνοδο το e-commerce αναφέρθηκε ότι μεγάλα σύγχρονα εμπορικά κέντρα στην Αμερική και τη Β. Ευρώπη, περιορίζουν τη διάθεση ρούχων και υποδημάτων και πηγαίνουν προς το entertainment ή μετεξελίσσονται σε σύγχρονους χώρους γραφείων. Εξάλλου, το νέο trend στο χώρο εργασίας, όπως τόνισαν τα στελέχη της Άτρια, είναι η προσφορά νέων εμπειριών στο χώρο εργασίας όπως π.χ. υπηρεσίες fitness «που θα προσελκύσει καλύτερους εργαζόμενους».

Όπως αναφέρθηκε υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη των Logistics centers στη χώρα μας,  ωστόσο οι διαθέσιμοι χώροι που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα δεν μπορούν όλοι να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.  Στη Θεσσαλονίκη σήμερα υπάρχει εξάλλου μεγάλη ζήτηση για γραφειακούς χώρους, υψηλών προδιαγραφών, τόσο στη δυτική Θεσσαλονίκη όσο και στην ανατολική. Εξάλλου, και οι τιμές των ενοικίων σε γραφεία έχουν αυξηθεί. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενοικίασης γραφείου στην «καρδιά» της Τσιμισκή, το οποίο το 2007 νοικιαζόταν έναντι 12 ευρώ το τ.μ., ενώ το 2013 5,5 ευρώ. Σήμερα νοικιάζεται στα 7,5 ευρώ το τμ.